Weblog 2006

 

17-12-06  A nice day in December

Na een periode van 2 weken eindelijk weer touchdown. Wind van ongeveer 14 knopen met wat uitschieters naar 16 knopen uit het westen. Een set die super was getrimd (FX100 III, 10.7 RS5, Select DC03 Wide), en prima weer.

Gestart aan de Grevelingendam en opgekruist naar Herkingen. Daar in de haven wat over het vlakke water heen gevaren en weer terug naar de dam voor een pauze. Hierna het voorgaande herhaalt. Volgens mij heb ik met de 70 cm nog niet een snelheid gehaald die ik vandaag haalde. Had ik de 66 cm eronder gehad dan was het allemaal nog een stuk sneller gegaan. Als ik de sessie met de 70 en die met de 66 cm vergelijk dan zit er zeker een verschil in van 4 km/hr. Volgende keer dus maar iets sneller de 66 eronder zetten. Maar vandaag ging ik niet zozeer voor de snelheid maar meer voor de kruisrakken. Toch een goede training om gedurende een paar kilometer zo hoog mogelijk proberen te lopen. Heb nu dan ook een gezonde spierpijn. Lange rakken downwind vallen me erg mee. Daar komt het vele speedsurfen om de hoek kijken waarbij je natuurlijk alleen maar downwind zou willen gaan.

GPS resultaten: http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=user&val=13411&uid=186

 

25-11-06 

De laatste sessie was een kleine desilussie. De wind schoot tekort en kwam ook nog eens uit de verkeerde hoek. De PR's met de 7.8 staan dus nog steeds. Inmiddels is mijn FX100III klaar om opgehaald te worden. De 5.8 RS5 is ook gerepareerd maar moet alleen nog mijn kant op komen. Dus alleen nog wachten tot de 6.7 RS5 klaar is en ik heb al mijn materiaal weer op orde voor het nieuwe seizoen. Tevens staat er een 5.0 RS5 in het verschiet in het nieuwe jaar tesamen met een 4.00 mast. Nu alleen nog een kleinere carbon giek zien te vinden maar ook deze aankoop stel ik uit tot het nieuwe jaar.

Ik schreef pas geleden over de conditie. Ik kan wel zeggen dat deze erop vooruit gaat sinds ik op mijn dieet let. Niet alleen een paar kilo's afgevallen maar hierdoor voel ik me ook fitter. Alweer een paar paal een rondje hardgelopen of flink gewandeld. Het is mijn doel om in April, als het BK speed van start gaat, helemaal topfit te zijn. En nu natuurlijk hopen dat we weer evenveel wind hebben als dit jaar. Hopelijk ook in het nieuwe jaar weer de PR's verder aanscherpen. Dit jaar heb ik zo'n beetje al mijn PR's kunnen verbreken, dus hopelijk zet deze trend zich voort!

 

17-11-06  Materiaalpech wederom

Formulaboard: weg voor reparatie. Aantal weken terug heb ik er mijn knie in geparkeerd nadat de vin vast liep                                                                                                                                

5.8 RS5: weg voor reparatie

6.7 RS5: weg voor een kleine reparatie

Blijft over: 7.8 RS5.

Een paar dagen niet meer gevaren, ik heb er zin an! Vandaag hopelijk even het water op. Zit wel in de nachtdienst dus met de energie zal het wel tegen vallen. Er wordt vanaf 1300 uur een kleine 20 knopen voorspelt. Wind uit ZZW. Ik zoek een vlakke spot op om een aanval te doen op mijn setrecords van de TBII67 + RS5 7.8. Hopelijk ook een snelle nautical mile neerzetten! De rush van hard gaan op het water is erg verslavend. Net zoals een junkie: heb je het even niet meer kunnen ervaren dan moet je maar 1 ding: toegeven aan je verslaving! Dus hopelijk kan ik morgen hier vermelden dat er wat setrecords verbroken zijn! Momenteel ziet het er zo uit:

TBII67 + RS5 7.8 + 35 cm Evo Lightning 2005

Average = 55.08
Run = 56.7
GPS = 58.8
2 sec = 60.1
100 mtr = 56.8
250 mtr = 54.3
500 mtr = 53.5
nautic = 46.7
1 uur = 28.1

 

02-11-06  The day after

En wind hebben we gehad. Dinsdag heb ik bij Herkingen verschillende "setrecords" neergezet. Met de TBII67 + RS5 6.7 ben ik nog niet eerder zo hard gegaan. (http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=user&val=12180&uid=186) Tevens de 2 seconden verbeterd op de TBII58 + 6.7: 72.8 km/hr. (http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=user&val=12185&uid=186)  Het vorige record stond met een 5.8 .. nu met een 6.7 harder gegaan. Dus nog steeds progressie. Woensdag waaide het nog harder. We (Peter van Dijk en ik) waren aan het twijfelen waarnaartoe te gaan: De ESM (European Speed Meeting) bij het veluwemeer of toch een spot hier in de buurt. We kozen voor het laatste. Achteraf gezien de verkeerde beslissing. Maar we hebben wel een succesvolle dag gehad. Geen speedresultaten van deze dag maar die resultaten volgen in de toekomst wel als we daar weer naar toe gaan en ze het posten echt waard gaan zijn.

 

Eind Oktober 2006  Eindelijk weer wind in aantocht

De weersmodellen laten een korte windperiode zien voor volgende week dinsdag en woensdag. De wester komt weer in het land! En dat biedt perspectieven voor het betere speedwerk in bijvoorbeeld Herkingen. Ik zal het wel moeten gaan doen met de RS5 6.7 omdat de RS5 5.8 een scheurtje heeft en eigenlijk niet te gebruiken is. Of zal ik de 5.4 Spirit weer eens tevoorschijn halen? Met dit zeil ben ik al eens 70 km/hr gegaan dus dat komt goed. Maar bij 25-30 knopen wind en supervlak water moet het mogenlijk zijn de 6.7 te gebruiken voor het betere downwind werk. Ik zal in ieder geval alles op alles gaan zetten op de PR's te verbreken. Dus hopelijk kan ik binnenkort goed nieuws melden in deze weblog.

22-Oktober-2006 Wind uit Zuid

De laatste week is de wind wat doorgekomen ... uit Zuid. En is erg vlagerig. Dat is jammer, want er is geen ene spot die met zuidenwind mooi vlak water genereert voor het betere speedwerk. Daarbij komt dat de wind erg, erg vlagerig is. Van de week een aantal keer het water op geweest. De laatste sessie met de TurboBoostII 67 en de 6.7 + 7.8 zeil erop. Eindelijk heb ik met de combo RS5 7.8 + TB67 lekker gevaren. Dit komt 100% door de fin die er nu onder zit: 37 cm Evo. De 40 cm Super Fast was echt te groot. De 35 cm Evo is wat aan de te kleine kant. Tevens nieuwe trapezelijnen op de slalomgiek gezet. De vorige kon ik niet meer varieren in lengte en naderhand gezien voer ik ze te kort. Nu ik ze wat langer kon maken stond ik voor mijn gevoel beter op het board. Lekker veel lift met de voorste voet en controle met de achterste. het board vloog werkelijk over de chop. Ik geloof dar ik 't spelletje een beetje begin door te krijgen . Soms denk je dat je er al bent maar valt er nog genoeg te leren en verbeteren. 

 De 37 cm doet het prima. Nu nog een goeie dag en ik kan proberen de 65 km/hr te halen met de 7.8 op de TB67! Dit is/was 1 van de doelen voor dit jaar. Het andere doel: de 40 knopen halen. Maar daarvoor moeten we echt een vette zuidwester, noordooster of noordwester krijgen!

Ik begin nu weer wat fitter te worden. Sinds een week of 2 op "dieet". Met andere woorden: afblijven van de vette en suikerhoudende snacks, gewoon normaal gezond eten en meer bewegen. Het smoesje van "na een dag surfen mag je wel een snack hebben" heb ik ook maar in de ijskast gezet. Genoeg water, bananen en dat soort spul zorgt ook voor de nodige energie.

10-Oktober 2006  Conditie

Hoe houdt een windsurfer zijn conditie op peil? Bij mij is het altijd weer een eeuwige strijd tussen eten, afvallen en sporten. Vandaag met de fiets naar de sportschool geweest voor wat info. Eindelijk een klein krachthonk gevonden waar je geen inschrijvingsgeld kwijt bent. Je kan er dus een paar maanden trainen en dan weer opzeggen. Ideaal voor de winter dus. Ik denk dat ik een schema laat opstellen wat vooral is toegespitst op de rugspieren, buikspieren, armen en in mindere mate de benen. Tevens weer rustig aan begonnen met hardlopen. Ik heb tot een paar jaar terug best wel vaak hard-ge-lopen. Tevens lid geweest van een Atletiek vereniging en een paar wedstrijden gelopen. Helaas door veel blessureleed toen gestopt. Daarnaast vorig jaar van de rechterknie een kruisband ingescheurd gehad. Nu durf ik het weer aan om rustig te gaan lopen.

De juiste conditie voor een windsurfer is denk ik deels kracht en deels uithoudingsvermogen. Fietsen is eigenlijk 1 van de beste dingen die je kan doen. Dan belast je je knieen ook minder dan bij bijvoorbeeld hardlopen. Zwemmen is ook een zeer goede training. Maar zoals gezegd hou ik het bij een beetje joggen en krachttraining. En zoveel mogelijk het water op natuurlijk.

Over water gesproken: voor morgen wordt er een leuk windje opgegeven en een temperatuur van 20 graden. Aangezien ik de nachtdienst heb wordt dat dus de wekker zetten en lekker het water op voor een avondsessie. En geen formulasessie zonder doel. Dit keer is dat minimaal 100 km varen en als de omstandigheden goed zijn proberen een nieuw uurrecord neer te zetten.

29-September 2006  Nieuwe FW giek.

Van de week bij Zwemer in Kamperland mijn nieuwe giek opgehaald. De Unifiber Formula (260-310). Deze direct ingevaren en ik ben er zeer tevreden over! Afgelopen dinsdag een supersessie gehad bij de Grevelingendam ( http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=user&smnu=sessions&val=10857&uid=186  ) waarbij ik zelfs mijn uurrecord heb neergezet. Ik had hier nooit eerder opgelet maar het is een leuke uitdaging om deze met de Formula nog verder aan te scherpen! Toch leuk een GPS. Naast het speedsurfen is deze voor dit soort zaken ook goed te gebruiken. Vandaag wederom weer bij de Grevelingendam geweest en weer bijna 2 uurtjes het water op geweest. Ik kom er nu wel achter dat mijn conditie op de duur tegenvalt. Pieken gaat goed zoals bij speedsurfen, maar het langere tijd varen valt erg tegen. Maar het is wel vet; kilometers achter elkaar lekker hangen in de trapeze en van zeilboot naar zeilboot varen. Ik zit er wel aan te denken om een heuptrapeze aan te schaffen voor het Formulawerk. Niet zozeer vanwege de rug maar meer vanwege de giek. Volgens mij is het zo dat bij een hogere haakpositie, de giek veel minder belast wordt t.h.v. de giekkop. Ook lijkt het me voor de 'stance' beter. Ik vaar de giek nu iets lager en dit bevalt beter (zittrapeze). Dus bij een heuptrapeze zou de giek weer omhoog kunnen wat in het voordeel werkt bij het aanplaneren, het creeeren van lift en in mindere mate de eindsnelheid.

 

21-September 2006

Het was/is weer een geslaagde zomer geweest! In augustus en september zijn Marjan en ik wederom naar Spanje geweest op vakantie. In de bus is er een bed gerealiseerd zodat we onderweg, en later op de terugweg erin hebben kunnen slapen. En dat gaat prima!

En het was een vakantie volgens het plaatje: elke dag wind, elke dag zon. Leuke mensen en lekker eten en drinken! Wat surfen betreft voornamelijk gevaren met Formula. Dit keer met een RS4 10.7 en een Gunsails Mega XR-10.9. De Gunsails had ik van de importeur meegekregen om een te kijken wat ik er van vond. En het is een lekker zeil. Een drietal keer gevaren en de rest met de RS4. Meestal was de wind voor mij best pittig en pakte ik liever de RS4 die wat meer wind kan hebben dan de Mega-X.

1 dag met slalomspul het water opgeweest. 7.8 meter en volle bak. Wat een heerlijke golven zijn er dan waar je mooi overheen kan.

 

 

29+30 Juli - Weekendje water met logees

Dit weekend een viertal logees mogen verwelkomen in Huize B: Peter v Dijk, Annemarie, Paul vd Kaaden en Marieke.

Zaterdag afgesproken op de Brouwersdam. De windverwachting was niet denderend, de weersverwachting wel: zon, zon zon en 30 graden.

Zaterdagochtend 0900 uur

Peter en Annemarie kwamen met hun nieuwe/gebruikte bus.

Zoals gezegd scheen de zon de hele dag, op de ochtend na. Maar het begon ook te waaien! Ongeveer tot 17 knopen aan toe. Aangezien ik eerder het water af was dan Peter heb ik een paar foto's van 'm geschoten:

Zondag vervolgens naar Herkingen geweest. Nu weer was er wat wind. Zelf met 7.8 kunnen varen. Marieke deed ook een zeer vruchtbare poging:

 

Al met al was het een heel gezellig weekend.

Deze week wordt het weer wind voorspelt! Dus we kunnen weer vaaruren gaan maken...

 

18 Juli 2006 - Zeesessie op Brouwersdam

Eindelijk dit jaar mijn eerste lekkere sessie op zee gehad. Om precies te zijn aan de Brouwersdam. In de middag trok de wind iets aan en ik tuigde voor de zekerheid de RS5 7.8 op met de Turbo BoostII 67 ernaast + 40 cm fin.  De wind trok nog verder aan waardoor ik heerlijke rakken kon maken met dit setje, vrijwel constant planerend. Meer dan 30 graden, watertemperatuur van boven de 20 graden ... heerlijk!

16 Juli 2006 - Panne deel 2

Schreef ik gisteren nog dat ik weer met Formula kon varen, breekt vandaag m'n Formula mast  waarbij er ook een scheurtje in het zeil is ontstaan. Het zit dus niet mee dit jaar. Dus alweer de komende tijd geen Formula. Nu kan ik op zoek naar een vervanger van de X9. Of weer een X9, of een Gun of een Challenger. De Challenger is nagenoeg hetzelfde als de X9 maar schijnt wel wat steviger te zijn. Ik heb mezelf voorgenomen om geen X9 masten meer te kopen, dus optie 1 valt af. In de slalommaten vaar ik X6, en in de formula maten moet dit dus een ander merk worden. Waarom? Ik heb geen vertrouwen in de X9. En als het vertrouwen er niet is dan kan je niet lekker varen. Lekker zo 1 dag voor mijn verjaardag even flink panne oplopen ...

15 Juli 2006 - Weer wat uurtjes met de Formula

Na lange tijd eindelijk weer eens wat vaaruren gemaakt met het Formula setje. Na 3 sessies kan ik zeggen dat het nivo weer wat terug aan het komen is. Vandaag (15 juli) wat leuke vlagen gehad. Soms tot 17 knopen toe, waardoor het setje (10.7 RS4) full power over het water ging. Maar wel met volledige controle. De RS4 bevalt zeer goed. Dit is dan wel mijn oudste zeil (2004) maar ik zie geen reden om deze te vervangen door een nieuwer zeil. Of hij moet van ellende uit elkaar gaan vallen, maar dat ziet het er voorlopig nog niet naar uit!

Juli 2006  -  Forummeeting en een nieuwe giek

Het weekend van 1 en 2 juli was het weer zover: een meeting van het forum van de site www.windsurfing.nl . De wind liet het over de gehele linie wel wat afweten maar het was wel gezellig. Tevens eindelijk een vervanger gevonden voor de gebroken FW giek. Een Chinook is het geworden met breed eindstuk. Hiermee op Strand Horst gevaren. Met 47cm fin. Halve wind liep het setje nog aardig maar natuurlijk verre van ideaal. Momenteel genieten we van hoge temperaturen (> 30 graden). Hopelijk gaat het de komende dagen wat waaien zodat ik de schade wat kan inhalen wat betreft het FW surfen.

 

Juni 2006   -   Opvolger Turbo BoostII

Het nieuws is alweer even bekend. De opvolger van de TBII is aangekondigd: Warp Slalom. Zo wordt de Warp reeks compleet gemaakt: van het productie speedboard de Warp 50 tot en met de Warp Formula. Vorige week heb ik zelf op de Warp Slalom 73 kunnen varen. Eerst met een 6.7 RS5 en later met 9.0 RS5. De ideale maat zal zo rond de 8.5 meter liggen. Het grootste board wordt de WS80. Dit board van 145 liter kan zeilen tot 11.0 meter hebben en zal het de Formula boards nog moeilijk kunnen gaan maken.

Warp Slalom 80

Van de week tevens de WS80 kunnen testen. Wat een heerlijk board! Dit is nou echt zo'n board waar je op gaat staan en alles klopt. Je vaart er zo mee weg. Board planeert als vanzelf aan, voelt absoluut niet zwaar aan op het water en lijkt ook smaller te zijn. Dit is echt een supereasy board met aardig wat snelheidspotentieel zoals bij alle TBII/WS het geval is. Gevaren met 10.0 meter en 52 fin. Het zeil is absoluut niet te groot voor dit board. In combinatie met een low end zeil zoals de V0 10.6 of 9.8 kan het niet anders dan dat je een van de eerste bent die wegplaneert!

30-Mei-06 "Nieuw board"

Vandaag de TBII 58 in ontvangst genomen en de eerste sessie mee gehad. Eerste indruk: sneller dan de TBII 62 ... voelt ook sneller aan, vooral in de chop. 1 flinke crash/katapult gehad in de golfjes. Max GPS iets van 65 km/hr ... dat vraagt naar meer. Wordt vervolgd dus ... 

 

29-Mei-06 Panne

Je ontkomt er niet aan, maar leuk is het nooit: schade oplopen aan je surfspullen. Je investeert in (dure) spullen en maakt er veel uren mee. Dan op een gegeven moment gaat het kapot, zo simpel is het eigenlijk. Zo is onlangs mijn Arrows Formula giek kapot gegaan. Spontaan. Dus, niet verzekerd. Als je crasht en daardoor gaat er iets kapot dan ben je wel verzekerd, gaat het spontaan kapot dan kan je naar de spullen en je geld fluiten ... dus de zoektocht naar een nieuwe giek is begonnen. Voordeel is dat het de afgelopen dagen flink gewaaid heeft, te hard voor Formula. Dus ik ga op het gemakje op zoek naar een goede opvolger. HPL, NP, Unifiber, Teknosport ... keuze genoeg. Wat ik in ieder geval wel erop wil hebben is een wide-tail.

 

23-Mei-06 Wind genoeg, kleinste zeil te groot

Over wind hebben we niks te klagen (gehad) de afgelopen dagen. Ik was van mening dat een 5.8 racezeil klein genoeg is voor de die-hard omstandigheden. Ik kom daar geheel op terug. Afgelopen vrijdag in Herkingen volle bak wind (9 Bft). Maar het setje (TB62 + RS5 5.8) was veel te groot. Geen controle dus geen snelheden. Het wier wat bij Herkingen aan het opleven is draagt ook niet bij aan lange downwindruns van het dammetje af. Aan de kant groeit het tot het wateroppervlak. Hopelijk wordt komende woensdag een goeie dag. ZW5-6 Bft. Ideaal voor de RS5 6.7, door getrimd. Of de 5.8 in "low end mode". We gaan het zien. De TB62 wil ik nog even de sporen geven. Nog eventjes en het board maakt plaats voor de TB58. Wellicht dat ik daarmee icm de 5.8 wel met wat meer wind de controle kan behouden.

 

11-Mei-06

Een Gastenboek en een fotopagina zijn toegevoegd aan de site. Nu ga ik uitvinden hoe ik hier filmpjes krijg. Maar aangezien ik niet veel kaas gegeten heb van pc's is dat een grote uitdaging! Hoe het in surfland gaat? Het is rustig. Thuis wat aan het klussen geweest de laatste tijd, de Formula is in reparatie en er is niet veel wind de afgelopen week. Even afwachten dus...

 

21-Apr-06

Kijk voor de Gruissan week bij "Gruissan" in het menu. Ik word zelfs genoemd in de newsletter van Exocet: http://www.exocet-original.com/news/newsdetail.asp?Number=143

Hopelijk volgend jaar weer meedoen en dan proberen om een nog betere ranking te krijgen met materiaal wat meer op speed gericht is.

02-Apr-06

De laatste dagen dankzij de ZW wind aardig wat gevaren bij Herkingen. Vandaag (02 april) was dan eindelijk weer een memorabele dag.

Na de tweede nacht gewerkt te hebben om 1530 uur uit bed gekomen. De wind zou pas het tweede gedeelte van de dag goed doorkomen. En de wind kwam. Na gisteren de perfecte trim gevonden van de TB62 op vlak water icm de RS5 5.8. Gisteren was een goede dag kwa trim en gevoel alleen geen topsnelheden. Na vandaag is daar flink verandering in gekomen en zie ik deze datum als een ommekeer in mijn speedresultaten. Max van 2 seconden is verhoogd van 66.0 naar 71.0 km/hr. Het gemiddelde van 61.7 is 66.6 km/hr geworden. Een flinke stap voorwaarts dus. En dan met een zonnetje erbij en een aantal andere enthousiaste speeders.

Ik had niet verwacht dat de TB62 zo hard zou kunnen gaan. Als ik kijk naar de GPS resultaten van anderen die op de TB62 gevaren hebben (makkelijk terug te vinden via de search mogelijkheid van www.gps-speedsurfing.com) had ik gemikt op een max van 68 km/hr en een gemiddelde van 65 km/hr. Het grappige is nu dat ik zelfs de snelste geregistreerde ben op een Turbo Boost2 62. Maar ik ben ervan overtuigd dat het nog harder kan. Hopelijk krijg ik daar de kans voor want de TB62 gaat de deur uit. Ik zit nu vaak op de high end van het board. De meeste logische stap zou dus een kleinere versie zijn van dezelfde shape: de Turbo Boost2 58. Deze is vooral achterin wat smaller waardoor het gebruik van nog kleinere vinnen mogelijk is. En daarmee moeten dus hogere snelheden te halen zijn. Of dit board in de chop ook zo goed gaat presteren als de TB62 daarover heb ik mijn twijfels. Maar aangezien ik steeds meer en meer het vlakke water opzoek en steeds meer richting de speed ga lijkt deze overstap me erg logisch.

De nieuwe doelen die ik mezelf na vandaag gesteld heb: techniek verder verbeteren waardoor het mogelijk moet worden om ook bij minder wind erg hard te gaan met het 6.7 zeil. Daarnaast wil ik mijn gemiddelde richting de 70 km/hr gaan brengen en een max 2 seconden van 73.0 halen. Een ongelooflijke uitdaging maar we gaan ervoor!

 

01-Mrt-06

Sneeuw. Sinds 2 dagen is het weer raak. Maar, we zitten in Maart. De maand waarin meestal het tij keert en de temperaturen weer omhoog gaan. Het zal eens tijd worden ook. Nu ik een paar jaar fanatiek surf, heb ik veel meer een hekel aan de winter gekregen dan voor mijn "surfperiode". Iets wat velen wel zullen herkennen. Maar wat doet een windsurfer tijdens de kou? Zelf windsurf ik het liefst gewoon. Zolang de omstandigheden draaglijk en veilig zijn doe ik een gooi naar een surfsessie. Al is het maar een half uurtje ... een half uurtje planeren. Dat is het heen en weer rijden, het optuigen en het afzien wel waard. En de veiligheid .... nummer 1, vooral met dit soort temperaturen. Waar ik zelf ook zeker aan denk zijn mijn zeilen. Ik moet er niet aan denken dat het monofilm spontaan scheurt vanwege de kou. Oke, de verzekering betaald, maar het kost altijd geld.

Vorige week nog een aantal maal gesurft. Ouddorp Haven is een prima spot met deze kou. Vooral de dag samen met Roderik en Peter was volgens het boekje: water van ruim 2 graden celsius, een luchttemperatuur van nog geen 4 graden en een straffe noordoosten wind. De gevoelstemperatuur moet iets van -8 zijn geweest. Maar het viel allesbehalve mee. Het winterse zonnetje maakte een hoop goed. Ook het surfen zelf ging super. Eindelijk eens een topsessie gehad op de TB67 samen met de RS5 7.8. Dit in combinatie met een 40cm Select Super Fast vin. De vin was nog het minste van de set: de lightings vind ik persoonlijk veel rustiger lopen. De Super fast is halve wind wel oke .... downwind wordt het wat wiebeliger en upwind is echt hard werken. Maar goed, de TB67 heb ik nu nog maar een viertal maal gevaren dus er zit nog genoeg progressie in.

Hopelijk komend weekend even het water op in de ochtend. Formula of slalom .... maakt niet uit. Het is allebei heel erg leuk.

 

19-Feb-06  Eerste sessies op de FX100 III

De eerste sessies zijn van de week gemaakt op de FX. Vorige week zondag 12 Februari samen met Jurjen naar Ouddorp Haven. Met een luchttemperatuur van 3 graden een paar rakken gemaakt. Vervolgens dinsdag weer even het water op bij Kabbelaarsbank. Donderdag bij Herkingen het water op geweest. De omstandigheden waren 3 keer niet ideaal, waarvan Herkingen nog het meest ideale was. Wind tussen 14 en 18 knopen. Vanaf een knoop of 15-16 wordt de fin die ik heb echt te lang, of in ieder geval de low end. Het board wil alleen nog maar omhoog, terwijl het setje verder nog aardig loopt. Donderdag tijdens 2 wat langere rakken van Herkingen naar de Grevelingendam kon ik de FX echt even goed 'aanvoelen'. Stukken upwind en downwind. Dit is echt een board wat om afstanden vraagt: kilometers lang achter elkaar varen. Er zit een groot verschil tussen de Starboard FF158 en de F2. De Starboard is wat gebruiksvriendelijker. Vaart halve wind wat relaxter, raakt makkelijker in planee en vaart hard. De FX voelt wat zwaarder en logger aan. Maar eenmaal in planee valt dit heel erg mee. Ook is de manier van aanplaneren wat gewenning. Ten slotte vaart dit board vooral up en downwind echt heerlijk. Het board lijkt upwind in een vlaag ook te versnellen. Na analyse van de GPS blijkt dit ook het geval te zijn. Zelfs 150 graden downwind over chop is geen punt. De neus blijft ten alle tijden boven het water uit torenen en met het zeil los gegooid heb ik mijn 2 seconden max bij 150 graden downwind gevaren.

Een goeie koop dus.

Aanstaande maandag (morgen dus) gaat het weer aardig waaien met een 20-22 knopen uit het NO. Het wordt tijd om Ouddorp Haven weer eens aan te doen met het slalom materiaal. De temperaturen gaan helaas wel omlaag, maar dat mag de speedpret niet drukken. 20 knopen wind, dat betekent de RS5 7.8 optuigen. Ik ben benieuwd hoe hard ik met dit zeil kan gaan. Nog niet eerder heb ik een speedsessie gehad met dit zeil opgetuigt ... hopelijk daarna ook nog even met de 6.7 RS5 om te kijken of deze misschien sneller is in dezelfde omstandigheden. Ik verwacht het wel: met de 6.7 heb je beduidend minder weerstand en kan je een kleinere en snellere fin gebruiken. Ik ben er in ieder geval klaar voor. Mentaal zit het helemaal goed. Ik wil meer risico's gaan nemen dit jaar, dieper downwind varen en me eigen meer overgeven aan de trapeze en proberen de lichtvoetigheid te verbeteren. Hopelijk komen er niet teveel crashes van.

 

06-Feb-06  Een nieuw board

Sinds vandaag ligt er een nieuw board in de bus. De Starboard FF158 is de deur uit. In plaats daarvan heb ik nu de F2 FX100 III. Inderdaad, een echt Formula board. De Starboard vaarde super. Snel, hoog en laag aan de wind en zelfs halve wind ging het na wat oefening best. Waarom dan toch wegdoen? Ik voelde dat ik klaar was voor een echt Formula board. Nog hoger aan de wind willen varen en de uitdaging aangaan om de F2 onder de knie te krijgen en daarme techniek bij te leren ... het is 1 grote leerschool.

Ik zal het wel met de enige formulavin moeten gaan doen die ik heb. Een Select Wide 70cm. Een vin die absoluut alleen maar gericht is op low end performance. Er zal dus de komende tijd een vin bij moeten komen. Maar om te beslissen welke dat moet worden zal ik eerst toch wat vaaruren moeten maken en moeten gaan bepalen vanaf welke wind een kleinere - of 1 met dezelfde lengte maar meer high end gericht - nodig zal zijn. Dit board ga ik varen met een RS4 10.7 en voor de gein met meer wind ook eens met een RS5 7.8 ... kijken hoe hard ie loopt. Ik ben in ieder geval erg blij met mijn eerste gloednieuwe board.

 

21-Jan-06

Gisteren en vandaag weer eens bij het water geweest. Gisteren om ook daadwerkelijk te surfen, vandaag om een mast te verkopen. 11 Januari weer voor het eerst op de plank gestaan: Starboard FF158 en 7.8 RS5. De wind was 18-22 knopen. Met deze sessie mijn GPS record op de Formula weer verder aangescherpt www.gps-speedsurfing.com  (kijk bij Ranking --> Formula). Tevens gisteren een "set record" gemaakt op de TB67. Nu is dit niet zo moeilijk omdat ik het board nog maar 3 keer gevaren heb . Board is bij 18 knopen wind met een 7.8 RS5 in ieder geval over de 60 km/hr te krijgen. Dat bied perspectieven. Doel dit jaar is om de 65 te halen op de TB67 met de 7.8 of de 6.7

Afgelopen week zijn we voorzichtig gaan informeren naar een LCD TV met DVD recorder en Home Cinema set. Het wordt tijd voor wat moderner materiaal. Op www.kieskeurig.nl staat veel informatie van gebruikers. Maar de keuze is lastig, er is zoveel moois te koop. HDMI, HD ready, Digitale TV of Anoloog .... ik duik er de komende tijd even in. Maar ik kan niet wachten om JAWS in de thuisbiscoop te gaan bekijken.

 

10-Jan-06

Happy newyear! Well, vandaag naar de dokter geweest. Volgende week door de MRI scan om eens het inwendige te bekijken van het knietje. In de tussentijd gaat het al weer wat beter, maar dat kan ook bijna niet anders: door lui op je reet te zitten is nog nooit iemand geblesseert geraakt . Maar ik begin weer voorzichtig aan surfen te denken, en daarmee ook weer wat aan mijn conditie te doen: de dumbbels zijn tevoorschijn gehaald.

Recent Photos

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.