Weblog 2007

 

Een leuke eindejaars bonus

Vandaag (29 December) weer op het water gestaan, eerste keer sinds 3 December. Voor de tweede keer de R13 68 M kunnen varen. En wederom met een flinke bak wind. Tot nu toe niet tevreden over de vin/snelheden. Met 15 knopen wind haal ik met mijn R16 S-- en 11.0M2 een snelheid van 51 km/hr. Nu met aanzienlijk meer wind (ongeveer 23 knopen) slechts een 54 km/hr op GPS display met een 9.8M2. Ik doe dus iets niet goed. Wat dat is, is moeilijk te herkennen. Misschien is het de vin, maar wat te veranderen aan de vin? Acceleratie is goed, board ligt mooi op het water (los) en tailwalks komen pas met een flinke vlaag om de hoek kijken ... misschien dat de vin inkorten werkt. Maar, morgen weer het water op. Nu de vin testen in combinatie met de 11.0m en met wind van rechts + minder wind. Misschien gaat het wel even hard als vandaag?

01/12/07 Martin van Meurs haalt de 50 knopen

Afgelopen weekend heeft Martin van Meurs op de spot Southend (Engeland) de magische grens van 50 knopen doorbroken. Zijn max snelheid was een ongelooflijke 94.7 km/hr. Hier de GPS info:

http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=user&val=25527&uid=77

Dave White heeft op zijn site een mooi verhaal geschreven en er staan een aantal mooie foto's op: www.k-63.com

Hier 1 foto van Martin, die ook te vinden is op www.k-63.com

03/12/07 Over de 70 km/hr met de Manta74

De sessies op de Tabou Manta74 met het bijbehorende trimmen/afstellen beginnen hun vruchten af te werpen. Ik ben al eens 62 km/hr gemiddeld gegaan met een piek van 67 km/hr. Met een 7.5M2 erop en 15 knopen wind haal ik de 60 km/hr en vandaag het board over de 70 km/hr heen getild met een 6.7 erop. Een 6.7m2 op een 115 liter board van 74 cm breed? Ja, en het gaat echt makkelijk. Geen enkel moment lijkt het zeil aan de kleine kant te zijn. Later op de dag heb ik de variabele cut-out plates uit het boards geschroeft, kijken of dat verschil maakt. Ik voelde wel een verschil in vaargedrag, het board voelde nog wat losser aan, alleen de snelheden lagen lager. De wind was dan ook wat gezakt, dus een 1 op 1 vergelijking kan ik niet maken. Hier de sessie:

http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=user&val=25531&uid=186

De sessie afgelopen vrijdag (30/11) op het Oostvoornse meer was zeer leerzaam. Er stond een serieuze bak wind, toch voor gekozen om met Formula het water op te gaan (met 9.8 M2) en de nieuwe high wind vin. De snelheden waren niet serieus hoog maar wel wat indrukken op kunnen doen. Ik heb weer heel wat af te stellen aan deze set, maar dat is alleen maar erg leuk en leerzaam! Ik heb er alle vertrouwen in dat de snelheden omhoog zullen kruipen!

 

30/11/07 Werken met 1 oog op de boomtoppen gericht

Het zal vast herkenbaar zijn. Je zit op je werk, wetende dat je na je werk nog ff het water op gaat ... ik zit heel de dag al naar de boomtoppen te staren, ze gaan nog niet echt lekker heen en weer. Voorspelling is 20 knopen uit ZW ... straks even kijken op het Oostvoornse meer!

3 sessies in November

In de maand November tot nu toe slechts 3 keer op het water gestaan. Hopelijk komt er deze week nog een 4e sessie bij. Tweemaal op de Manta74 gevaren en eenmaal met Formula. 25 November (afgelopen zondag) weer eens bij de Grevelingendam wezen kijken met een noordwester. De Manta74, 6.7M2 erop en een 36 cm Falcon F1 eronder. Met wind uit Noordwest is het altijd erg choppy op deze spot. Tijdens 2 vlagen toch leuk kunnen versnellen met een beste run van 59.8 km/hr als gevolg en een max 2 seconden van 64.9 km/hr. Zeer tevreden met deze snelheden. De Manta74 lijkt wel een alleskunnen en een board met 2 gezichten: zet er een goede low end vin onder met een 8.5m2 erop en je hebt het gevoel op een groot board te varen. Maar met een 6.7m2 erop en een kleinere vin gaat de breedte van het board in de chop totaal niet tegenwerken en lijkt het alsof je op een kleiner board staat. Wat een range!

Waar ik echt op hoop is een mooie westenwind van 20 knopen. Dit stelt mij namelijk in staat om met Formula de haven van Herkingen in te schieten. Maar we blijven rustig afwachten!

19/11/07 Weinig TOW

Het is rustig in surfland. Een paar weken terug ben ik nog naar Strand Horst gegaan. Daar best een lekkere sessie gehad met de Manta74 + 6.7 M2. Hierna niet meer gevaren. Eerst even er tussenuit geweest gevolgd door wat kluswerk in huis. Maar dat is nu ook weer bijna achter de rug dus ik ga snel weer het water op.

 

Van de week heb ik een high wind vin voor de Formula binnen gekregen. Ik had al een Deboichet R16 S-- rake +4. Nu is daar dan een Deboichet R13 M 68 cm bij gekomen. Uiteindelijk is het mijn bedoeling om mijn Formula ranking op de GPS-speed site www.gps-speedsurfing.com te verbeteren met deze vin. Ik denk er zelfs aan de base 2 cm te verlagen en de vin ook wat + rake te geven. Maar eerst even deze testen. Bij deze wil ik dus graag een WNW 18-25 knopen en het liefst van 10 graden celsius en warmer.

24/10/07 Wederom TOW met de Manta74 + 7.5M2

Vandaag na de ochtenddienst nog even lekker het water op geweest. Het was afgesproken werk samen met Paul, Michiel en Pieter. De wind was 13-16 knopen, dus een ideale sterkte voor wederom een sessie met de Manta74 en de 7.5M2. Eerst met mijn eigen vin: 38 cm Vector Rockit M. Maar wederom werkte deze vin niet super onder dit board. Elk beetje druk wat de vin opbouwt, ben je ook zo weer kwijt als de board op een ruime koers gaat. Hierna een vin getest van Pieter: Hurricane SR2 38 cm. Pieter was van te voren al laaiend over de vin, ik had zoiets van: "eerst zien en dan geloven".:blink:

Op het water wat dingen geprobeert met de vin, en ik kan zeggen dat dit inderdaad een hele goede vin is voor low wind slalom. De vin voelt aan al was het een kleine formula vin. Hoogte lopen is echt heel easy, en ook downwind loopt de vin prima. Halve wind vond ik het nog het minste gaan. De vin werkt wel flink op de benen en bij een windvlaag wil het board recht het water uit. Dus echt een vin voor wat minder wind: 12-15 knopen. Volgend jaar neem ik er een 8.3M2 bij en ik ben nu al erg benieuwd of de 38cm vin ook met dit zeil overweg kan. Dit omdat er veel andere gebruikers van de Manta74 zijn die al snel een 42 - 45 cm varen. De snelheid was ook zeer prima te noemen: een beste 10 seconden run van 55.6 km/hr en een 2 seconden max van 59,3 km/hr.

Ik voorspel bij deze dat dit DE vin wordt waar ik mijn uur-PR mee ga verbeteren.:hangloose:

16/10/07 Wind finaly!

Eindelijk eens het water weer op kunnen gaan, MET wind! Vandaag kon ik mezelf vrij geven om te gaan surfen. Thuis druk aan het klussen, maar vandaag was voor mij. Vroeg in de ochtend Marjan naar Zuidplein (Rotterdam) gereden :driving:en terug naar de Punt gegaan. Ook waren er een aantal belgen en een paar Oranjeplaat locals. Tim en Paul (Lampaert) waren de bekenden voor mij, later kwam ook Jan Krijn aanrijden. De gehele dag lekker kunnen varen met de Manta74 + VMG07 7.5 en de 38 cm Vector Rockit vin. Dit is eigenlijk de eerste keer dat ik met de 7.5 EN met deze vin lekker heb kunnen varen. Het "probleem" de vorige keren met de vin is dat er eigenlijk te weinig wind stond, nu was de wind wat beter: 14-20 knopen. Het verbaast me eigenlijk nog steeds hoe makkelijk de Manta over de chop gaat. Het lijkt wel of ik plots veel beter ben gaan surfen, maar dit is voor 100% toe te schrijven aan het board. Vooral tijdens de vlagen is het zeer prettig dat de neus van de board NIET plots de lucht in wil. Kleine correcties zijn voldoende om de hele set steady te houden. Erg relaxt surfen zo. Op die manier durf ik ook midden op het meer downwind te gaan over de chop. Resultaat van deze sessie is een nette 59.3 km/hr max. Het verschil met de beste 10 seconden is vrij klein: 58.4 km/hr. Voor deze choppy omstandigheden is dat voor mijn doen erg netjes. http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=forum&smnu=2&val=5463

Na 1500 uur werd de wind minder en heb ik de Formula + 11.0 gepakt, die ik al half opgetuigd klaar had liggen de gehele dag. Vanaf de Punt in 1 keer door naar de haven van Bommenede gegaan (downwind). Onderweg schoot de neerhaler los en moest ik flink hangen om het zaakje op het water te houden (wind was aan het begin nog een 15 knopen). Volgens mij heb ik op dat moment een paar spiertjes overbelast, ik heb nu al dagen pijn in m'n gewrichten van een paar vingers. Al met al toch erg lekker gevaren. Wel iets te ver doorgegaan, op het laatst was ik helemaal op en kotsmisselijk.:fever: In de avond Marjan weer opgepikt op Zuidplein. Het was een mooie dag!

 

 

07/10/07 Grote Prijs van Aalsmeer. No wind edition

Het zit niet mee met de wind. Vandaag zou het mijn eerste Formula wedstrijd geweest zijn, speciaal een verlofdag voor opgenomen. De vooruitzichten waren al belabbert, maar de zon zou gaan schijnen dus ben ik gewoon gegaan om de sfeer te proeven. Na de skippersmeeting hadden we nog 20-25 minuten om naar de start te dobberen. Dit was op zich al lastig met een FW-set, er stond praktisch geen wind. De raceboards kunnen in deze omstandigheden glijden en wat snelheid opbouwen. Het duurde NA de start nog 5 minuten voordat ik al pompend over de startlijn ging. Na 1 uur opgegeven en de 200 meter teruggepompt die ik was "opgeschoten". Wel heb ik de sfeer wat kunnen proeven, en die was goed.

 

 

29/30-09-07 Surfmeeting + Mastergames. Another no-wind edition + ESM Another no wind edition

In het weekend van 29 en 30 September werd er een surfmeeting georganiseerd door een paar leden van de windsurf community www.windsurfing.nl/forum. Tesamen met deze meeting werd door het Belgische "Masterteam" de Mastergames georganiseerd. Op Zaterdag kon er vrij gesurfd worden met de GPS. Zelf had ik gekozen voor de Formula set omdat de wind niet echt door wilde zetten. Met de 11.0 VMG heerlijk kunnen varen. Dit resulteerde in een 2e tijd van de dag, dus gewoon een ussual day on the water. Roger van Tongeren heeft staan filmen, waar ik ook in voorkom (wat verder op het water met de rode VMG):

http://www.xs4all.nl/~vantongr/Forum/Meeting.mpg

Tevens zijn er een aantal foto's geschoten, waarop ik eens een keer niet planerend voorkom:

 

Vanaf Maandag 1 Oktober is de ESM "European Speed Meeting" gehouden tot en met Zaterdag 6 Oktober. Gezien de windomstandigheden is dit event zijn naam niet waardig geweest.

Morgen (zondag 7 Oktober) ga ik naar Aalsmeer voor de Grote Prijs van Aalsmeer (GPA). Zo te zien wordt dit ook een no-wind edition. Het zit niet mee in Oktober! 

27-09-07 Nice and sunny

Vandaag wederom 1300 uur de wekker gezet. Na een afspraak direct naar Ouddorp-Haven gegaan. Vervolgens best een lekkere sessie gehad! Eerst op de Tabou Manta54 gestaan, echter was de wind toch wat te weinig. Verder gegaan op de Manta74 + VMG07 6.7 + 36 cm Falcon F1 vin. Zon, vlak water ... het was weer een mooie namiddag/avond. Ouddorp-Haven heeft bijna iets spiritueels. Mooi water, geen bebouwing maar alleen natuur. Hier staat de sessie: http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=forum&smnu=2&val=5339

 

Wedstrijdkalender

Voor volgend jaar ga ik voor mezelf een wedstrijdkalender maken. Wedstrijden vinden eigenlijk altijd in het weekend en tijdens feestdagen plaats. Aangezien ik vaak moet werken in het weekend maak ik voor mezelf een schema om te zien met welke wedstrijden ik mee kan gaan doen. Het plan is om zowiezo te proberen een regiocup mee te varen en een funslalom. Daarnaast ook weer naar Gruissan voor het Belgische Kampioenschap Speedsurfen en naar de Naish Speed party. Ook probeer ik met de USM's mee te doen, maar dat is altijd lastig aangezien die pas op het laatst aangekondigd worden.

26-09-07  Regen en  hagel

Vandaag weer eens het plan gevat om 1300 uur de wekker te zetten (nachtdienst) omdat er wind was voorspelt. Uh? Blaadjes hangen bewegingsloos in de bomen. Dan toch maar even afgewacht en om 1430 uur richting Ouddorp Haven gereden (Noorden wind). Daar de Tabou Manta54 + VMG6.7 + 28 cm Falcon F1 gepakt. Nog voordat ik op het board stond was de wind al weer flink ingekakt. De Manta74 + 36 cm Falcon F1 gepakt en het water op. Slechts 3 keer kunnen planeren. Na terug naar de kant gegaan te zijn werden we (Paul, Martin v M en Marcel Braas) getrakteerd op een oud-hollandse regen en hagel bui. En dan is het best fris in je short-arm.

Na nu een paar keer even met de Manta74 gevaren te hebben, ben ik er zeker van dat de Vector Rockit 38 cm G10 niet werkt onder dit board icm de 7.5 M2. Vooral aangezien de 36 cm Falcon F1 met de 6.7 M2 zeer goed werkt. Het ligt dus niet aan het board, en ik denk ook niet aan het zeil. Maar aan de vin. Morgen wordt er weer een noordenwind opgegeven en dit keer zonder buien. Hopelijk is de wind dan wat stabieler. Ik ga in ieder geval weer de wekker zetten en wederom naar Ouddorp Haven. Om 17:00 uur wordt er een 19 knopen opgegeven. Hopelijk worden het er een paar meer zodat ik de Manta54 nat kan maken. Ik ben zoooo benieuwd naar dit board! Overmorgen (vrijdag) vervolgens de Manta67 ophalen bij Jonker Funsports in Renesse. Dit is het board van de importeur zelf. Hij heeft hem niet nodig dus gebruik ik 'm zolang. Mijn eigen board komen later in dit jaar. Dit weekend vervolgens een meeting aan de Grevelingendam, en een fun-slalom. De windgoden hebben er vooralsnog geen zin in dit weekend. Volgende week vervolgens is er de European Speed Meeting bij het Veluwemeer. Als er wind is ga ik er naartoe.

Tabou Manta74 2008 is goedgekeurd

20 - 25 knopen wind, alleen lichtweermateriaal en toch willen surfen? Ik besloot de 6.0 VMG op de Manta74 te zetten icm een 36 cm Tectonics Falcon F1 en het vlakke water op te zoeken. Ondanks de drukte aan de Grevelingendam een paar runs kunnen maken. Dit resulteerde in een max 2 seconden van 67.2 km/hr, een beste run van ruim 64 km/hr en een gemiddelde van 62 km/hr. Bij deze is het board dus goedgekeurd!

Terug van vakantie

08-09-07 weer terug gekomen van de zomervakantie. Voor het derde jaar naar Spanje geweest en het was weer super. De meeste keren met de Formula + 11.0 VMG07 gevaren en de keren kort met de nieuwe Tabou Manta 74 (2008).

En wat ben ik blij met het board! Het board vaart echt supermakkelijk op zee in de flinke "chop". Ik kan niet wachten totdat ik het board verder kan gaan testen op het thuiswater. De 38 cm Vector Rockit vin gaat aardig, alhoewel deze iets te kort was voor op zee. Voor vlakker water moet de vin oke zijn, alhoewel ik denk dat een 40 cm beter is, zeker wat betreft het hoogte lopen. Het board vaart in ieder geval lekker los op het water, toch wel een verschil met mijn vorige boards (exocets). Die boards waren de eerste slalomboards die ik had en was ik niets anders gewend. Ben nu toch wel super tevreden om weer eens wat anders te varen. Later volgt er een gedetailleerder vaarverslag met settings, eerst maar even het board eigen maken. Eind September komt de Manta54 erbij.

Jonker Funsports Speedweek

Van 17 tot en met 23 September wordt aan de Kabbelaarsbank de "Speedweek" georganiseerd door surfshop Jonker (Renesse). Tijdens deze week kunnen er ELKE dag speed en slalom materiaal getest worden. Er zullen naar verwachting 11 merken aanwezig zijn!!! Dit is een primeur voor Nederland: een week lang de gelegenheid hebben om elke dag te testen!!! Hieronder de flyer, meer info komt te staan op de site van de shop: www.jonkerfunsports.nl

Vakantievoorbereidingen

Alvast wat begonnen met vakantievoorbereidingen: bus opruimen, spullen goed drogen. Boodschappen doen, route nog eens bekijken, camping voor onderweg uitgezocht enz enz. We vertrekken zaterdagochtend en rijden door tot Saint Flour (950 km). Daar overnachten (St flour heeft een aantal leuk eettentjes, vandaar dat er hier overnachten  ) en dan de volgende dag door naar de baai van Rosas. Daar verblijven we 2 weken en daarna (als het weer goed is in Frankrijk) gaan we nog een week naar de Provence (Greoux Les Bains) om de andere hobbies uit te oefenen: wijn + goed eten. Eventueel nog een dagje naar Lac de St Croix wat daar in de buurt ligt. Dit is het meer waar ik ooit heb leren surfen. Hopelijk dan nu eens varen daar met Formula. Lijkt me wel te gek om op het water waar je ooit hebt leren dobberen op een oude deur, jaren later lekker te planeren! En dan s'avonds in het dorpje Les Salles lekker eten bij Chez Lulu (zou die er nog zijn???).

Na deze week via Beaune terugrijden (waar we overnachten) en dan via Luxemburg weer naar huis. Maar aan dat laatste denken we nog maar even niet! Dit wordt de eerste vakantie dat ik de GPS kan gaan uitlezen elke dag (dankzij een laptop). Dinsdag (morgen) eerst even naar Renesse om de nieuwe Tabou Manta74 op te halen! Ben nu al zo blij als een kind!

10-08-07 Eerste sessie sinds 2 weken

Eindelijk vandaag even tijd gehad om het water op te gaan. TB67 is verkocht, wind was aan de kant gemeten 16 knopen. Dus de Formula maar weer eens gepakt + 9.8 VMG erop. Eerste 1/2 uur had ik mijn handen vol. Griepje voelde ik in m'n lijf en had plots giga veel kramp in rechterscheenbeen. Vooral upwind was het niet te doen. Tijdje op het board gezeten en daarna weer verder. Giek nog iets omlaag gedaan en toen ging het plots erg lekker! De R16 S - - +4 vin doet het met deze omstandigheden ook goed. Dit is de reden dat ik een S- - zocht en geen Softere vin, die was vandaag met deze omstandigheden te soft geweest. Nu was het board nog goed te controleren. Midden op het water zelfs nog een 50+ km/hr gevaren. Lekker hoor! Volgende keer vaar ik in Spanje op de Middellandse Zee. Was het maar alvast zover! De feedback van de GPS How To Do moet ik nog verwerken. Tevens ben ik bezig mijn sessies toe te voegen aan de site.

New board is coming

M'n eerste 2008 board is besteld en kan ik volgende week ophalen in Renesse, nog netjes vlak voor de vakantie naar Spanje toe. Ik hoop op een aantal dagen met 16-17 knopen zodat ik de Manta74 + 7.5 VMG een GO kan geven. Normaal gesproken vaar ik veel met de Formula in Spanje, omdat er elke dag een thermiek optreedt die zorgt voor ongeveer 12 knopen wind. Maar dit keer mag het best wat meer worden zodat ik de manta eens goed kan gaan leren kennen! Ik begin wat vinnen betreft met een Vector Rockit 38 cm, maar thuis wil ik ook eens andere vinnen gaan testen onder het board (Tectonics/Select).

05-08-07 Nieuwe Webpagina: GPS HOW TO DO

Ik ben druk bezig met een nieuwe pagina toe te voegen aan deze site: GPS How To Do. Het is de bedoeling om met deze info de mensen te helpen die moeite hebben met het uitlezen van hun GPS. Klaarblijkelijk is er behoefte aan, aangezien ik nog weleens de vraag krijg om te helpen met het uitlezen. En zo zullen er meer zijn die elkaar helpen! Toch nog handig zo'n verkoudheid/griepje: geen energie en tijd om te surfen dus dan maar aan de site werken!

 

01-08-07 Nieuwe Sponsor

Het lijkt net alsof er niet gevaren wordt, maar dat wordt er wel degelijk! In Juli zowaar tweemaal naar Strand Horst geweest. De tweede keer lekker kunnen varen met 6.7 M2 en wat Horstgevoel op kunnen doen, lekker! Afgelopen week niet gevaren ivm drukte op het werk, en er zit ergens een griepje onder de leden. Je kent het wel: je voelt je elke dag brak, maar het zet niet door EN het houdt ook niet op.

In de tussentijd wel een sponsor erbij gekregen in de vorm van Tabou.  Ik ga met de Manta reeks varen, de slalom/speedboards van Tabou. De boards zien er veelbelovend uit! Robert Seinen gaat er in ieder geval hard mee op strand Horst. Ik krijg de boards via surfshop Jonkers in Renesse. Neem eens een kijkje in hun winkel of op de site. Renesse is echt een heel gezellig badplaatsje midden tussen verschillende surfspots in. www.jonkerfunsports.nl

 

11-07-07 What goes UP must come DOWN

Na gisteren voornamelijk upwind gevaren te hebben, vandaag de downwind kant opgegaan. De vin is helemaal super maar (uiteraard) niet voor topspeed gemaakt. Bij 55 km/hr is het echt gebeurt met het versnellen. Ik ga maar eens op zoek naar een kleinere vin om wat eens te gaan proberen. Het moet toch richting de 60 kunnen? Ik heb in ieder geval wel een duidelijk doel voor ogen: Wouter de Vries van zijn troon stoten op de gps-formula ranglijst

 

09-07-07 Formulasessie met een donderslag

Voor vandaag stond er een 9 knopen voorspelt uit het westen. Naar de Grevelingendam gereden, 11.0 opgetuigd en de - net aangeschafte - Deboichet R16 S- - Rake +4. Wind ongeveer 7 knopen. Het water op en de wind trok plots aan tot ongeveer 13 knopen. Vervolgens 45 km lang upwindrakken gemaakt tussen onweersbuien door. Aan weerszijden van het meer hingen onweersbuien echter boven het water was het licht en droog. Upwind (richting Noordzee waar de wind dus vandaan kwam) was het zelfs blauw dus ik maakte mij totaal geen zorgen. Wat een ontzettend mooi gezicht: door je zeil heenkijken en het flink zien flisten boven land ... en dan die donder. Na 45 km wou ik terug downwind en jawel ... de wind viel weg .... eerst kwam die uit NW ... toen uit W ... toen ging ie weg en plots kwam ie weer terug uit ZW .. ideale richting om weer terug downwind te kunnen varen. Onderweg nog een flinke vlaag gehad met een vette tailwalk als resultaat. Het board ging de lucht in en kwam met de neus weer in het water ... en ik ook.

De Deboichet vin is een lekkertje! Deze past perfect bij de F2 FX100 III. Wat een verschil met mijn vorige vinnen. Vooral voor Formula is de juiste vin erg belangrijk, nu heb ik zelf ook kunnen ondervinden HOE belangrijk. Het board voer erg rustig .. lekker op de rail en de vin was echt niet in een spinout te krijgen ... lekker foilen deed ie. Hier de GPS resultaten: http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=user&val=19624&uid=186

Volgende keer (morgen?) hoop ik ook de downwind capaciteiten te kunnen ondervinden. Hier nog de track vanuit Google Earth gezien:

"USM" Het verhaal

Een USM die geen USM was: er is niemand geweest die het minimum van 65,0 km/hr gemiddeld heeft gehaald dus is er geen sprake van een geldige USM. De wind was zeer vlagerig van 10 - 17 knopen. Ik had de 6.7 VMG07 erop gezet in de hoop dat het harder zou gaan waaien, niet dus. Iedereen had meer wind verwacht. Al met al ben ik toch tevreden met mijn snelheden en heb het Horst gevoel kunnen ervaren. Er waren er die met groter voeren, en toch ging ik harder. De VMG's geven lekker veel power over een groot bereik, dat blijkt wel weer. Op het laatst de TBII58 ingeruild voor de TBII67 ... en toen begon het weer te waaien en heb ik nog een max van 63.0 km/hr gehaald, op de TBII ging het 65+ km/hr. Het gemiddelde had dus nog beter kunnen zijn als ik de TBII58 was blijven gebruiken en meer geduld had gehad. Doel van de USM was om bij de eerste helft te eindigen. Dit is meer dan goed gelukt!: http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=forum&smnu=2&val=4531

Ben tijdens een upwind rak nog op de foto genomen door Daan van der Keulen:

06-07-07 USM

Zo, de uitslag van "de vinger" is binnen. Zoals verwacht was er niets aan de hand. Van de week zijn de hechtingen eruit gehaald dus het surfleven kan weer beginnen! En hopelijk begint deze direct goed: morgen (zaterdag) wordt er een USM (Ultimate Speed Meeting) gehouden bij Strand Horst. Het wordt de eerste USM voor mij, krijg dus de gelegenheid om me te meten met de rest van de GPS-sers. Zo te zien worden het niet mijn omstandigheden: middelmatige vlagerige wind. Met veel wind kan ik wel overweg, maar met middelmatige wind is het toch erg moeilijk om hard te gaan. Gelukkig heeft iedereen met dezelfde omstandigheden te maken, alhoewel anderen juist wel weer sterk zijn in deze omstandigheden (Robert Seinen bijvoorbeel waarvan ik de hete adem in mijn nek voel in de GPS ranking).  Ik denk dat tactiek en de juiste materiaalkeuze de uitslag zal beiinvloeden. Ik ben niet gewend met de spot dus zal ik het daar van moeten hebben. Tevens wordt het misschien een goede gelegenheid om de 6.7 VMG07 op de TBII58 te gebruiken, deze combo heb ik nog niet eerder gevaren. Het zal dan ook deels een "test"dag worden. Mijn doel: niet geblesseerd raken en proberen om boven het midden te eindigen in de uitslag!

 

18-06-07 Weer even uit de roulatie

Vanochtend in het ziekenhuis geweest omdat ik al een tijdje een rare bobbel op m'n rechter ringvinger had. Deze is weggesneden. Het bleek een gezwel te zijn wat door het lichaam zelf kan worden gemaakt .... goedaardig of kwaadaardig. Het is op kweek gezet om het te testen. Het kwam vanuit de zenuw dus er is nu de kant dat er een gedeelte van die vinger gevoelloos blijft. Even afwachten dus, en even ook niet meer surfen. Helaas pindakaas!

16-06-07 Formula sessie aan de Punt

Vandaag een heerlijke formula sessie gehad. Vanaf de Punt een aantal maal naar Den Osse en terug gevaren, erg lekker. Vandaag was de laatste keer met m'n eerste FW vinnen, er komt nu dan een echte goede aan die perfect onder de FX100 III gaat: Deboichet R16 S- +4 70 cm. Ik ben benieuwd!

 

07-06-07 Het is een lekker weekje!

De maand Juni worden weer aardig wat vaaruurtjes gemaakt. De teller wat betreft de maand Mei is gestopt bij 28 uur effectief op het water. Afgelopen maandag op de Punt wezen varen met 11.0 VMG:

FX100III + VMG07 11.0 + 70 DCWide

 Dinsdag eveneens naar de Punt: eerst met 11.0 daar gevaren en een stukje water verkend:

GPS Google Earth Data

De wind trok verder aan. Vertrokken naar Ouddorp Haven en daar verder gegaan met 9.8VMG. 98 km in totaal gevaren vandaag. Woensdag na het werk eerst Ouddorp Haven gecheckt en de wind gemeten op de dijk: 12-18 knopen. Dus tijd voor slalom! De VMG07 7.5 opgetuigt met de TBII67 eronder + 37 cm. Vervolgens voornamelijk halve wind en licht up en downwind gevaren en mijn gijpen geoefend. Ze gingen redelijk goed met een paar vette doorgeplaneerde, lekker! De snelheden met de 7.5 flink aangescherpt: 61.6 km/hr max en 57.58 km/hr gemiddeld. Ik zit er aan te denken om een nieuwe Select S07 38cm aan te schaffen. Ik heb het gevoel dat de 37cm iets te klein is: up en halve wind is oke, downwind niet. Je zou denken dat dan een kleinere vin juist volstaat, maar ik heb het gevoel dat het board niet tot leven komt op deze manier. Wel vreemd, als je nagaat dat ik met een 6.7 op dit board voldoende heb aan een softe 34 cm Tectonics Falcon F1 die nou niet bekend staan om hun upwind eigenschappen.

03-06-07 Wordt een lekker weekje!

Vanaf morgen weer eens tijd om wat extra het water op te gaan. In ieder geval maandag, dinsdag, woensdagavond en donderdagavond. De voorspellingen zien er goed uit: vanaf maandagmiddag 1200 komt er een 10 knopen oplopend tot 16 knopen om 1700 uur. Dinsdag hetzelfde beeld. Woensdagavond en donderdagavond een 12-14 knopen. Dat wordt dus weer veel tijd doorbrengen op de Formula. Het zou lekker zijn om weer wat kilometers af te leggen!

Komende zaterdag wordt de Cool Shoe Crossing gehouden aan de Kabbelaarsbank. In 2005 was ik er ook bij: dat was mijn eerste "wedstrijd"ervaring. Met startnummer 13 kon het niet anders dan dat het fout zou gaan - als je bijgelovig bent. Na 2 sessies mijn rechterknieband gescheurd. Vorig jaar geen tijd. Hopelijk is er nu voldoende wind (voorspellingen zien er nog niet goed uit) en ben ik er weer bij!

Kabbelaarsbank

Vandaag (26 mei) en afgelopen dinsdag 22 mei weer eens naar de Kabbelaarsbank geweest sinds lange tijd. Dinsdag heerlijk kunnen varen met 11.0, met een wind varieerend tussen de 12 en 14 knopen. Vandaag ook weer met de Formula: eerst de 11.0, later nog met de 9.8. Ik heb de trim van deze beide zeilen nu wel gevonden aangezien ik ze het meeste heb gebruikt de afgelopen tijd. De maand Mei is weer mijn eerste volle maand sinds sinds het "ribbenincident" en mag tot nu toe niet klagen: 28 uur effectief kunnen varen. Sessies van deze week staan uiteraard ook weer in de statistieken op www.mytrims.com : http://mytrims.com/sessions/index.asp?uID=1555

Hopelijk volgende week dinsdagmorgen lekker nog het water op! Er wordt tot nu toe wat wind voorspelt in de ochtend (17 knopen). Prima omstandigheden om vriendjes te worden met de VMG07 7.5.

19-05-07 De Punt

Vandaag op de Punt geweest. Speciaal een snipperdag genomen om eens op een Zaterdag te kunnen surfen met leuke vooruitzichten. Gehele dag gevaren met VMG07 7.5 + TBII67 + 37 cm Select. Eerst met de 36 cm F1 Falcon eronder maar gezien de choppy omstandigheden had ik erg veel moeite om hoog aan de wind te varen, ik kwam zelfs bijna niet terug bij het beginpunt! Daarom de (tragere) select eronder.

De Punt is een zeer interessant plek om een FW sessie te starten met ZW! Mooi open water, hier en daar een eilandje. Gevarieerd landschap dus, wel wat leuker dan de Grevelingendam wat ik nu wel een beetje gehad heb, zeker ook gezien de wier die daar drijft! Hier nog een plaatje van de sessie op de Punt:

First speedsession with the VMG07

Today I had my first speedsession since a while. Used the TBII58 together with the Aerotech VMG07 6.0. Wind was approx. 25-30 knots with gusts off 35 knots. Downwind the 6.0 was not to big at any moment, just the perfect size. The next time I have put some spacers in and 1 cm extra downhaul. Now the sail was pulling a little to much and the lowest 3 cambers where not giving a lot off full profil in the bottom.

Still could manage to breake 1 PB: the 2 seconds. Old PB was 72.8 km/hr, the new one is 73.8 km/hr. Next goal: improving my average and put the 2 seconds on 75 km/hr!

Pictures off the VMG's

Yesterday went on the water with VMG07 9.8 + F2 FX100 III. Marjan has made some pictures. You can find them here: www.marcob.fotopic.net

VMG's are here!

My sails are here! Last Monday went on the water with the VMG07 6.7 m2. The wind was various between 16 and 20 knots. I could manage to go 60 km/hr. Not really did downwind runs, because I don't think it's a great idea to hurt my ribs again.

Yesterday used the VMG07 9.8 all day on the Formula. What a great sail! It feels smaller then it is, except the Formula board never had the feeling I was surfing Formula. Also used the VMG07 7.5 for a moment, but the wind was to gusty with to much lulls in it. Hopefully I can go on the water everyday the next coming days. On the www.aerotechsails.com forum I have put some info about my used settings, also I put my sessions on www.mytrims.com again. I'm back on the water, yiehaaa!

Wet again 01-04-07

Yesterday went to Huizen. Kevin Pritchard was there for a slalom clinic. He also had the new slalom Maui Sails with him. I took the VMG 2007 7.5 for a short ride. My ribs are still hurting me, but it went .... a bit. Today I went to one off my home spots again with the 7.5. 20 minutes on the water. That was enough for this weekend. In a couple off weeks my new sails arrive. I wait till then before I hit the water again, or there must come another fine day as today (sunny and 16 knots wind).

Go see the docter

Remember that rapsong? I think it was in the late eighties. Well, last week I went to the hospital to make some X-rays. End of Januari I crashed with the Formula and hurt some ribs. Thought they where "only" bruised but now it looks like 2 ribs were broken. That is what my docter BAKS (if you read this ) told me. So now 7 weeks later I can say it goes a little bit better each little step I take. Today for the first time did some power training, but it still hurts. Probably for the next couple of months. But the need for surfing is coming back right now! Did'nt thought about it last weeks because of the pain, but with each thing I can do more, the need for surfing is coming back more! mmm I can start making new numbers (stickers) for the new sails I guess.

Forum is online!

Now you have the possibility to react in the forum! You can find it left below in the menu. Hopefully everybody gives a reaction from all over the world!

 

Finian Maynard in the Netherlands

As you can see I am writing in English right now, there are probably some errors in it, but I have got some mails from US-viewers off this site asking me if I can write the weblog in English, so I will do my best.

Not the latest news but World Champ Speedsurfer Finian Maynard was here, and he was actually on my speed home spot:

http://www.xs4all.nl/~vantongr/Finian/Finian%20(1).JPG

He sailed together with Dutch speedguru Martin van Meurs. The speed weren't very high because the predicted wind was not their. So they rigged to small and where underpowered. But still managed to do speeds up to 43 knots!

Finian his reaction on www.gps-speedsurfing.com:

Finian Maynard 3-5-2007 13:20

I would like to thank Martin, Roger, Onno and Doerk for their kind and hospitable company during our stay in Holland. The GPS movement is truly alive in this country and the future is bright.

The sailing at Herkingen was fun although I missed the first 30 minutes with Martin with the best wind and angle.

I will be looking out for the good forecasts and hopefully try and get some good speeds at one of the fast spots in Europe.

That's for now!

 

11-03-07 Pictures Aerotech VMG 2007 PROTO

We have 2 protosails from Aerotech we can use till the production sails arrives. Roger took the 7.5 for a ride, you can find some pictures here: www.marcob.fotopic.net

 

06-03-07  Geen Gruissan dit jaar

Gisteren heb ik dan toch de beslissing moeten nemen om niet mee te doen aan de Belgische speedweek in Gruissan van 9-13 April. Er zit waarschijnlijk ook een scheurtje in een spier die tussen de ribben zit, waardoor het herstel plots nog een stuk langer duurt. Dat wordt de komende tijd dus zowiezo niet surfen. Ik ben van plan om eind April / begin Mei weer het water op te gaan. Tot die tijd zal deze weblog ook niet van updates worden voorzien.

 

27-02-07  Traag herstel

Nu bijna een maand geleden is het dat ik wat ribben heb gekneust. Het herstel gaat traag, erg traag. Er zijn goede dagen en mindere dagen. Hopelijk wordt het binnenkort wat warmer (kou is echt killing voor de ribs) en komt er een leuk formula cruise windje van 12 knopen want dan wil ik echt even het water op.

De Speedweek in Gruissan komt ook weer langzaam in beeld. Ik heb dit keer totaal geen hoge verwachtingen wat betreft mijn prestaties voor die week. Conditioneel zal ik nog absoluut niet herstelt zijn. Ook komen mijn nieuwe zeilen pas NA die week binnen. Wel heb ik een paar 2006 zeilen van mijn Aerotechteam maatje Roger van Tongeren kunnen lenen. Misschien komen er ook nog wat 2007 proto's bij. Maar helaas door de blessure kan ik niet VOOR Gruissan de "hot spot" van de zeilen zien te vinden. Nou, genoeg smoesjes dus om laag te eindigen. 

Afgelopen Zaterdag wat foto's gemaakt op de Kabbelaarsbank. Kijk op www.marcob.fotopic.net Ook wat filmpjes geschoten die ik op www.youtube.com heb gezet. Zoek op "kabbelaarsbank" dan kom je ze vanzelf tegen (gebruikersnaam is Marco838)

01-02-07 Nieuws

Een paar nieuwtjes, leuk nieuws en minder leuk nieuws. Om met het goede nieuws te beginnen:

Vanaf 2007 word ik teamrider van Aerotech Sails (www.aerotechsails.com). Dit merk is erg bekend in de USA en minder bekend in Europa. Ik ga varen met de VMG zeilen (speed/slalom/formula). Ik kijk er naar uit om lekker aan de gang te gaan met dit materiaal en met het helemaal eigen te maken. Zodra ik de zeilen heb (verwachting is 9 maart) maak ik er foto's van en zal ik ze hier plaatsen.

En nu het mindere nieuws: vorige week tijdens het surfen een rare crash gemaakt. Het begon met een tailwalk en het eindigde met een mast in mijn zij. Nu heb ik (minimaal) 2 ribben gekneust en heeft een spier in mijn zij een klap gehad. Een tijd niet meer surfen dus, er staat 4-6 weken voor. Zodra ik weer wat kan bewegen ga ik er alles aan doen om mijn conditie terug te krijgen VOORDAT de Belgische speedweek in Gruissan gaat beginnen!

En weer wat beter nieuws wat deze site betreft: de laatste tijd was de site vaak geblokkeert omdat de bandbreedte was opgebruikt. Dit zal nu niet meer gebeuren. Ik heb de site een upgrade gegeven waardoor ik er meer info op kwijt kan!

 

20-01-07  Nieuw record

Nadat ik deze maand reeds mijn record op de Formula had verbeterd ( http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=user&val=13760&uid=186 ) is het me nu ook gelukt op mijn speed/slalom set. Mijn vorig persoonlijk record was gevaren op de TBII62 + RS5 5.8 op 2 April 2006. Toen de PR (10 seconden gemiddelde) verhoogd van 61.7 km/hr naar 66.6 km/hr. Vandaag met TBII58 + RS5 dit verder verhoogd naar 68.49 km/hr.

Ik begon de dag met een 26 cm Select Speedvin. Maar deze vin levert echt veel te weinig druk. Zonde want hierdoor heb ik veel goede runs gemist. Hierna mijn nieuwe vin eronder geschroeft: Tectonics Falcon F1 30 cm. En ik weet niet of het alleen aan de vin lag maar de snelheden vlogen omhoog. Vandaag voor het eerst - op aanraden van Paul - de snelheden op het display eens op knopen gezet in plaats van km/hr. Je gaat dan echt pushen op de 40 knopen in beeld te krijgen. 38 .... 39 ... de snelheden vallen dan gevoelsmatig tegen. Terwijl dat omgerekent al over de 70 is .... en ja hoor na een lekkere run 40.0 knopen op het scherm, 74 km/hr. Later bleek de software ruim 1.5 km/hr minder aan te geven ... maar toch, de hogere snelheden komen in beeld! Nu eerst een winterstop en dan weer vrolijk verder trainen en trainen en trainen en ....

 

16-01-07 "Warme" dagen

De Januari is een warme maand tot nu toe. Afgelopen dagen weer lekker gevaren. Vandaag was ook de bedoeling maar ik voel me niet al te best. Zaterdag met formula en slalom (7.8) gevaren. Zondag (gisteren) met 7.8. Het was een heerlijke dag: 9 graden, zon en 18 knopen wind. Morgen hopelijk weer fit om weer het water op te gaan. Er zijn nog wat foto's gemaakt door Herman (www.dailybits.be) waarvoor dank! :

 

Omkijken naar het spoor                                                                                                 En weer hoog terugvaren

 

05-01-07 Memorabele dag

Vandaag heb ik mijn PR verbetert met FW. Van de 11e naar de 1e plaats!

http://www.gps-speedsurfing.com/gps.asp?mnu=rankings&smnu=formula&val=&uid=

Hopelijk ben ik zelf degene om deze tijd verder te verbeteren!

 

Meer 2007 race nieuws

De foto's van de racezeilen van 2007 zijn her en der op het net te vinden. Ik heb er een paar naast elkaar gezet: Neil Pryde RS7 / Aerotech VMG / The Loft Blade / Severne Code Red R2

Te Koop

M'n RS5 zeilen zijn te koop, kijk bij "For Sale" voor details.

 

Nieuw racezeil van Neil Pryde: RS:Racing

Het nieuwe racezeil van Neil Pryde zal over enige tijd uitkomen. Dit zeil is weer een doorontwikkeling van de RS6. De cambers worden aangepast wat het roteren moet bevorderen. Hierdoor zou het tevens mogelijk moeten zijn om de RS:Racing met een X6 mast te varen, een kwestie van de spanning op de camber minder maken. Dit is nodig omdat de X6 een dikkere mast is dan de X9.

Het is weer een mooi zeil geworden!

 

Recent Photos

Oops! This site has expired.

If you are the site owner, please renew your premium subscription or contact support.